torstai 7. helmikuuta 2013

11 kysymyksen haaste

Ja eikun härkää sarvista. Kirjuri haastoi minut vastaamaan 11 kysymykseen, keksimään itse 11 kysymystä lisää ja haastamaan muita blogeja. Osallistun haasteeseen ainakin vastaamalla itse kysymyksiin. Olen tämän blogini kanssa sen verran tuore, että minulla on blogikavereita vielä aika vähän. Hiukan vaikeaa haalia 11 uutta blogia mukaan. Mutta katsotaan, mitä teen jatkon kanssa. Kirjurin kysymykset ovat kuitenkin sen verran hyviä, että niihin haluan ehdottomasti vastata. 

1. Mitkä ovat kolme parasta hyvettäsi?
Mietin tätä tänään töissä ja listasta alkoi tulla jotenkin masentavan suomalainen ja luterilainen. Kaikki me oleme niin kunnollisia ja tunnollisia. Suomalaisuudessa ei sinänsä ole mitään masentavaa vaan siinä, etten osaa ajatella omilla aivoillani ja keksiä muita kuin kliseisiä hyveitä.
1. Rehellisyys: On typerää valehdella itselleen, ja väärin valehdella muille. Näkyy tietynlaisena suoruutena, josta on hyötyä ja haittaa. Työelämässä ei aina pidetä ihmisestä, joka uskaltaa olla mieltä asioista ja myös nostaa ongelmakohtia esiin.
2. Uskollisuus: koskee sekä ystäviä, läheisiä, että kumppania. Uskollisuus on minulle paljon myös lojaaliutta jakaa yhdessä vaikeitakin asioita, eikä sännätä heti karkuun, jos on hieman hankalaa.
3. Muiden huomiointi: Pyrin ottamaan muut ihmiset huomioon, kohtelemaan kaikkia perusystävällisesti ja auttaamaan jos voin, mutta myös pitämään omat rajani ja oman tilani. 
2. Mitkä ovat kolme ruminta pahettasi?
1. Laiskuus: Koskee kyllä lähinnä tämän hetkistä työtilannettani. Normaalisti olen varsin ahkera ja aikaansaapa. Nyt vain lusmuilen motivaatio-ongelmissa ja hävettää.
2. Tuhlailu: En arvosta prameita tai kalliita esineitä ja asioita sinänsä, mutta minusta on kivaa puuhata kaikenlaista; matkustaa, syödä ulkona, pukeutua kivasti, tuhlailla välillä aika spontaanisti. Seuraukset harmittavat lähinnä omaa lompakkoa, ei niinkään muita ihmisiä.
3.Äkkipikaisuus: Tämä on oikea ja todellinen pahe. Suutun nopeasti, lepyn myös. Mutta siinä välissä ehdin töräyttää välillä aika ilkeästikin asioita. Kun tämän yhdistää hyveisiin rehellisyyteen ja muiden huomiointiin, niin lopputulemana on useimmiten kohteelleen järkytys. Töräytykset ovat melko paikkaansapitäviä ja siksi satuttavia, ja tulevat lähes puskasta, koska tavallisesti olen diplomaattinen. 
3. Ketä esivanhemmistasi (eli edesmenneistä isovanhemmista, heidän vanhemmistaan ym.) muistutat tietääksesi eniten? Kerro hänestä.
Mummia, äidinäitiä. Meissä on luonteessa ja kiinnostuksen kohteissa paljonkin samaa; sosiaalisuus, innostus kulttuuriin, musiikkiin, kirjoihin, ja tietty seikkailunhalu.  Mummi toimi sota-aikana lottana ja kuljetti mm. sotalapsia laivalla Ruotsiin. Eläkeläisenä ja leskenä hän matkusti mm. Kiinassa ja ympäri Eurooppaa. Mummikin rakasti uimista kuten minäkin ja oli hieman itsepäinen ja huoleton. Lisäksi meillä on aivan samanlaiset hampaat. Vaikka omani on oiottu lapsena, purentani alkaa taas hiljalleen valua takaisin vanhaan - ja hymyni alkaa näyttää entistä enemmän mummilta. 
4. Oletetaanpa, että sielunvaellus on fakta. Millainen, missä ja milloin arvelet olleesi edellisessä elämässäsi luonteenpiirteittesi, kiinnostuksen kohteittesi ja pelkojesi perusteella?
Suurkaupungissa, esim. New York tai Pariisi (koen oloni aina kotoisaksi ja varsin turvalliseksi suurkaupungeissa). Pelkoni ovat mielestäni aika loogisesti peräisin tästä elämästä ja erityisesti lapsuudesta, joten tuohon on aika vaikea keksiä. Ehkä jotain rankkoja parisuhdemenetyksiä. 
5. Mikä on suhteesi siihen maailmankatsomukseen tai vanhempiesi arvoihin, joihin sinut kasvatettiin uskomaan?
Tällä hetkellä yritän ottaa rusinat pullasta. Ahkeruus, opiskelu ja työnteko ovat hyveitä, mutta niissä pitäisi säilyttää kohtuullisuus. Sukuni on täynnä akateemisia työnarkomaaneja. Lisäksi riskin ottoa on vältetty ja yritetty elää, kuten kuuluu. Pikkuhiljaa uskallan olla rohkeammin jotain muuta. 
6. Jos saisit ihan uuden ja vielä nimettömän lapsen nyt vastuullesi, minkä nimen antaisit hänelle, olettaen ettet voisi konsultoida ketään muuta nimivalinnassa? Nimi pitää antaa sekä tytölle ja pojalle :-)
Tyttö olisi Aava, poikaa en tiedä. Viljami, Tobias tai Anders. ehkä tulisi joku visio.  
7. Millaisin eväin yrittäisit ennaltaehkäistä tätä lasta syrjäytymästä, alkoholisoitumasta ja ajautumasta tuhoisiin ihmissuhteisiin?
Kannustamalla, rohkaisemalla, opettemalla itsekunnioitusta ja terveen maalaisjärjen käyttöä. Ja yrittäisin opettaa puhumaan tunteista ja tunnistamaan niitä. Esimerkiksi tytön, jolla on terve itsetunto, ei tarvitse hakea huomioita hinnalla millä hyvänsä. Kun oppisi käsittelemään vaikeita tunteita, ei olisi pakko hakea pakoa pullosta. 
8. Mistä asiasta suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa olet eniten huolissasi ja mitä toivoisit asialle tehtävän?
Polarisoitumisesta. Luin jutun, jossa kerrottiin huonosti toimeentulevien miesten kuolevan keskimäärin yli 10 vuotta aiemmin kuin ns. hyvin toimeentulevat miehet. Huikeiden tuloerojen kasvu pelottaa, mutta toisaalta kyse on muustakin kuin rahasta. Poliittisesti vaikea kysymys, koska verojen tiukentaminen ei ratkaise kaikkea.
Eniten ehkä ottaa päähän ihannoitu kännikulttuuri, jonka varjolla voi tehdä lähes mitä vain. Siitä haluaisin meidän vapautuvan. 
9. Jos lääkärisi sanoisi että kuolet pian ellet rupea päivittäin harrastamaan yhtä vapaavalintaista urheilulajia, mikä olisi valitsemasi jokapäiväinen urheilulaji? Miksi pidät siitä?`
Harrastan jo ashtangaa monta kertaa viikossa. Toki se on muutakin kuin jumppaa, mutta kokonaisuus viehättää.
10. Nimeä kolme tärkeintä asiaa, joissa puolison ja sinun pitäisi / pitää sopia yhteen, jotta liitto olisi onnellinen.
No hip hei. "Helppo" tämäkin. Ainakin vuorovaikutus vähän kuin hölkätessä, pitää pystyä puhumaan. Tunteiden osoittaminen ja vastaanottaminen balansissa; tästä olen kirjoittanut aika paljonkin. Ja yleiset odotukset elämään ja arkeen. Jos halutaan ihan eri asioita ja arvostetaan päinvastaisia juttuja, niin on aika hankalaa. 
11. Jos hirmuinen tyranni ottaisi vallan ja julistaisi että jokaisen on yhtäkkiä leijonille syöttämisen uhalla ihan pakko vaihtaa uskontoa, ja uskonnottomien liittyä johonkin uskontokuntaan, minkä uskonnollisen ryhmittymän valitsisit ja miksi?
Buddhalaisuuden tyyneys viehättää minua. Ehkä se tukisi viimeisinä hetkinä.

1 kommentti:

  1. Kiltti ystäväni Google, voisitko parantaa Bloggerin tekstinmuokkaus työkalua. Nyt erittäin syvältä, jos kopioi tekstiä muualta!

    VastaaPoista