lauantai 13. huhtikuuta 2013

Kathmandu, totuttelua kaupunkielämään

Saavuin eilen aamulla Kathmanduun, jossa kyläilen rakkaan ystäväni luona. Vielä aika vaikeaa sanoa yhtään mitään koko maasta, vaikuttaa kiinnostavalta, köyhältä, infrastuktuuri toimii melko heikosti (mm. tiet huonossa kunnossa, sähkökatkoksia koko ajan.) ja silti helpommalta kuin Intia. Naisiin ainakin suhtaudutaan kunnioittavammin ja länsimaalaisiin yleisesti varsin positiivisesti. Länkkärit ovat täällä joko töissä tekemässä jotain edes jollain tavalla merkityksellistä tai sitten turisteja eli tuovat suoraan rahaa. Seksiturismi tai yleinen bileturismi on kaiketi melko hillittyä moniin muihin maihin verratuna. Kathamandu ei varsinaisesti ole Aasian yön hohtavin helmi, joskin baareja, kahviloita ja ravintoloita täältäkin löytyy pilvin pimein. Sri Lankaan verrattuna täällä näyttäisi olevan enemmän länsimaisia palveluja tarjolla, joskaan en voi verrata Colomboon, jossa en varsinaisesti käynyt.

Buddhalaisuus heijastuu ihmisten käytökseen, samaa lempeää uteliaisuutta kuin esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa, muttei läpitunkevaa röyhkeyttä. Tai Intian aggressiivisuutta. Huomiot perustuvat tosin hyvin lyhyeen aikaan ja myös keskusteluihin täällä asuvan ystäväni kanssa. Alku on ollut varsin sosiaalista. Eilen illallistettiin expattiyhteisön kanssa, tänään seikkailtiin Bharktapurin historiallisessa kaupungissa. Myös vuosi vaihtuu tänään, joten tiedossa on jonkin tason juhlahumua. Nepalilaiset siirtyvät vuoteen 2070, eli siirrymme suoraan tulevaisuuteen. Tai no, nyt olen ollut tietämättäni jo vuodessa 2069.

Saarielämän jälkeen on jännittävää olla taas kaupungissa. Tekee ihan hyvää ennen Filippiinien kurssia. Maanantaina tosin suuntaamme kolmen päivän jooga- ja mediataatioretriittiin ja sen jälkeen trekkaamaan Pokharan suunnalle. Kaupunkielämä jää siis melko lyhyeksi, mutta ehdin nyt hetken nauttia kaupunkihengailusta. Henkisesti olen kiireinen. Vielä olisi paljon sulateltavaa viime kuukausien tapahtumista, mutta se tulee sitten myöhemmin.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti